dec 07
RDM Handreikingen werken(d) in de praktijk
Een blog van Judy Schoonhoven - Hanze Hogeschool


40157855152_f476726fec_o (2).jpg

RDM Handreikingen werken(d) in de praktijk 

 

"When in Rome do like the Romans do..' 

Dat schoot door mijn hoofd toen ik deze week op één van onze lectoraten startte als business analist. Met één been in de praktijk van een onderzoeksprogramma en met het andere been vanuit onze informatiseringsafdeling in een advies- en begeleidingsrol bevind ik me daar in een prima positie om de domeinen onderzoek, researchsupport en informatisering met elkaar te verbinden.

 

Eén van de eerste onderwerpen die ik oppak is datamanagement. De Hanzehogeschool werkt actief aan het verbeteren van haar research support  en kiest daarbij voor een Hanze-brede aanpak. Hoe kunnen we als ondersteuners zorgen dat die aanpak daadwerkelijk aansluit bij de behoeftes van de onderzoekers? Inderdaad, door in gesprek te gaan en goed te luisteren.

 

Omdat de lectoren en onderzoekers met wie ik het bureaublok deel aan posters werkten voor een bijeenkomst die diezelfde week zou plaatsvinden opperde ik om voor een volgende bijeenkomst óók een datamanagement-poster voor te bereiden. Dat plan viel in goede aarde 'maar waarom wachten?' was de reactie. Ik werd aangemoedigd om diezelfde dag nog een poster voor te bereiden.

 

Met lichte verontrusting zette ik me aan die taak 'Hoe zorg ik op zo'n korte termijn voor een gedegen en aansprekend verhaal? Mijn zorgen bleken al snel onterecht. Het lectoraat bezorgde me een template voor een poster en bovenal bood de LCRDM community  uitkomst. De RDM handreikingen zorgden er voor dat mijn positie met één been in het research-domein en het andere in informatisering niet heeft geleid tot een ongemakkelijke spagaat.

 

De  ‘tips voor het schrijven van een DMP, ‘10 topics voor een DMP’ en de ‘FAIR data checklist’ bleken goede ingrediënten om snel een poster te kunnen samenstellen. In combinatie met een makkelijk voor het programma te personaliseren flyer én een interactieve presentatiewijze een uitstekend middel om waardevolle input te verzamelen. 

Deze aanpak ga ik zeker vaker hanteren!


Judy Schoonhoven

 

Naschrift: De RDM handreikingen zijn inmiddels uitgebreid met een  ‘neutrale LCRDM variant’ van de poster.   

LCRDM poster Hanze.pdf


LCRDM poster Hanze ppt.pptx


Comments

There are no comments for this post.

 Blog Tools