nov 07
Zeer geslaagde samenwerking tussen Research (IT) Support en LCRDM smaakt naar meer - terublik op de gezamenlijke conferentie van 29/10/2019

IMG_0059.JPG

Vorige week dinsdag vond in de OBA in Amsterdam de jaarlijkse SURF Research (IT) Support masterclass plaats. Dit jaar gecombineerd met de LCRDM Netwerkdag. Dit leidde tot een zeer geslaagd evenement dat werd bijgewoond door ruim 180 mensen. Thema was dit jaar: Open Science en FAIR. Hoe doe je dat?

Marijke Verheij (CIT/RUG), Hilde van Wijngaarden (VU bibliotheek) en Laurents Sesink (CDS/UB Leiden) maakten samen met ons deel uit van de programmacommissie.

In deze blog een indruk van deze dag.

Samenwerking tussen bibliotheek en IT afdeling belangrijk voor ondersteuning Open Science

Het publiek bestond grotendeels uit onderzoeksondersteuners met uiteenlopende achtergrond:  bibliotheek, research IT, beleid en security.

De ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek, en dan met name op een FAIR en Open manier is momenteel hot topic in onderzoeksland . Er zitten veel verschillende facetten aan: beleid en regelgeving, datamanagement, (open) software en tools en natuurlijk infrastructuur. De kennis en expertise over al deze zaken zit momenteel vaak bij verschillende afdelingen en daarom is het belangrijk dat deze goed samenwerken.  Dat het hier om een actueel thema gaat, blijkt ook uit het recente advies van NWO aan OCW om bij de universiteiten in Nederland een digital competence center in te richten om research support en datastewardship goed te positioneren.[1]

IMG_9865.JPG

Drie onderzoekers met verhalen uit de praktijk

De dag werd geopend door dagvoorzitter Marco de Niet (in het dagelijks leven divisiemanager Onderzoek en Onderwijs bij de Leidse Universitaire bibliotheken). In de openingssessie werd de toon gezet door drie onderzoekers in verschillende fasen van hun onderzoek, die vertelden over de zaken waar zij in de praktijk tegenaan liepen en de wensen en/of best practices die zij hadden ten aanzien van onderzoeksondersteuning. De sprekers waren achtereenvolgens PHD’er Maurits Masselink (UMCG), Barbara Braams (Assistant Professor, VU) en Sjef Barbiers (Universiteit Leiden).

Om het netwerkelement van de dag optimaal tot zijn recht te laten komen, was gedurende de dag ruim tijd ingepast voor koffiepauzes, lunch en afsluitende borrel. Het traditionele LCRDM intermezzo hielp de aanwezigen nog eens extra om met elkaar in gesprek te gaan.  

IMG_9957.JPG

Paneldiscussies

Open Science kent diverse aspecten. Om het publiek zo veel mogelijk met elkaar van gedachten te laten wisselen, werd zowel voor als na de pauze in twee identieke parallelle sessies een viertal paneldiscussies aangeboden op de volgende thema’s.

  • FAIR onderzoek,hoe doe je dat?
  • Organisatie van samenwerking in Research Support
  • In control: de regels en vrijheid van onderzoek
  • Wat bewaren?
IMG_0043.JPG

Praktische IT oplossingen

Naast paneldiscussies was er ook een traditionele Masterclasstrack met presentaties uit de praktijk over praktische (IT) oplossingen. Tijdens de ochtendsessie waren er interessante presentaties van de RU waarin polymorfe encryptie en pseudonimisatie wordt toegepast in een pilot studie “Parkinson op Maat” en van het CBS over hoe onderzoekers kunnen werken met hooggevoelige CBS-data op de nationale supercomputer. In de middag ging het onder andere over hoe je lokaal een HPC expertisecentrum opzet; hoe je data-intensieve analyses met gedistribueerde data toegankelijk (en reproduceerbaar!) maakt met behulp van Jupyter.

IMG_9900.JPG

Gesprekstafel

Of dat allemaal nog niet genoeg was, was er ook een gesprekstafel rond het thema Research Support website, “Hoe kunnen wij onze research support websites zo organiseren dat de onderzoeker altijd toegang heeft tot up to date informatie?”. De communitymanagers van SURF zullen deze discussie in 2020 in een aantal mini-masterclasses voortzetten.

slotpanel masterclass.jpegslotpanel masterclass.jpegIMG_0052.JPG

Wrap-up en keynote

Als wrap up werden alle sessievoorzitters op het podium geroepen, om te rapporteren over de uitkomsten van de discussiesessies. De bevindingen werden samengevat in “quick wins” en “lange termijn doelen”


EIDdJ3uU4AI-dZr.jfif

Open Science kan niet in isolatie worden aangepakt. Daarom werd de dag afgesloten met een closing keynote vanuit internationaal perspectief. Wolframm Horstmann, directeur van de SLUB Göttingen, en internationaal betrokken bij diverse datagerelateerde initiatieven zoals RDA en EOSC gaf onder de titel: Open Science: What’s in it for me een inspirerende bespiegeling van Open Science, FAIR en RDM-ontwikkelingen aan zijn eigen universiteit, in een breder kader in Duitsland, om tenslotte te internationaal te eindigen. Zijn take home message was: Open Science begint lokaal en wordt lokaal gedragen. Lokale initiatieven vormen de basis voor landelijke en internationale samenwerking en successen.

IMG_0170.JPG

Om ook de Netwerkdag van het LCRDM recht te doen werden tenslotte nog twee LCRDM taakgroepen in het zonnetje gezet, die recentelijk hun resultaten hebben opgeleverd: die over datastewardship en die over VRE’s.

Deze dag vormde een mooie gelegenheid voor research support-minnend Nederland om eens wat dieper met elkaar van gedachte te wisselen over Open Science en FAIR data en daarbij niet alleen te laten zien wat ze zelf in huis hadden, maar ook eens te horen hoe het onderwerp bij andere onderzoeksinstellingen wordt aangepakt.

image_ Wat bewaren.png

Al met al kijken we zeer tevreden terug op een geslaagde dag: deze samenwerking, die zeer professioneel werd ondersteund door SURF-collega's Judith van Droffelaar, Sanne Koenen, Jonge Talenten Sanne Tonkens en Caspar Greeven en LCRDMer Boudewijn van den Berg, is zeker voor herhaling vatbaar.

De presentaties van de dag én de foto’s vind je hier terug: https://www.lcrdm.nl/surf-en-lcrdm-masterclass-netwerkdag

Door: Peter Hinrich (SURF), Rogier de Jong (SURF), Ingeborg Verheul (LCRDM)

[1] https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2019/10/integrale-aanpak-voor-versterking-wetenschappelijke-ict-infrastructuur.html

Comments

There are no comments for this post.

 Blog Tools