feb 18
Student op de LCRDM-conferentie

Op een koude donderdagochtend op de fiets door mijn eigen Utrecht, plaats van handeling voor de LCRDM-conferentie. Het was een thuiswedstrijd die ik natuurlijk niet aan me voorbij kon laten gaan. Voor mijn master Information Studies aan de Universiteit van Amsterdam deed ik met collega-studenten onderzoek naar RDM met betrekking tot de ophanden zijnde AVG. Het congresprogramma bood me een mooie verdieping van dat onderwerp.

Het programma leek me inspirerend en leerzaam en vooral een buitenkans om er als student aanwezig te kunnen zijn! Het begon meteen al goed met het geanimeerde gesprek tussen Wilma van Wezenbeek, Karel Luyben, dagvoorzitter Marco de Niet en aanwezigen in de zaal over het belang van goed beheer van onderzoeksdata bij onderzoeksinstellingen.

Vanzelfsprekend krijgen aankomend professionals (HBO) en academici in spe (WO) onderzoeksvaardigheden aangeleerd. We leren het fundamentele onderscheid tussen verschillende onderzoeksmethoden en visies op de wereld. Maar tijdens die vakken komt beheer van data en veilig omgaan met gegevens van je respondenten niet of nauwelijks aan de orde. Eigenlijk best gek.

Valerie Frissen verzorgde op de conferentie het slotakkoord en richtte haar blik op de toekomst. De impact van onderzoek zal in de toekomst alleen maar toenemen, betoogde ze, evenals de hoeveelheid data die ervoor wordt verzameld. Voor die toename moeten we naar mijn bescheiden mening niet alleen de onderzoekers en onderzoeksinstellingen toerusten, maar ook de onderzoekers in spe: scholieren en studenten! Betrek ze erbij en begin daarmee zo vroeg mogelijk, bijvoorbeeld al bij de profielwerkstukken in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Of met een hele studieperiode in de bachelor gewijd aan onderzoeksmanagement. Er is nog werk te doen.


 

Comments

There are no comments for this post.

 Blog Tools