feb 21
8 februari 2018 - de eerste LCRDM bijeenkomst dit jaar

8 Februari 2018, het was niet de eerste bijeenkomst die we als LCRDM georganiseerd hebben en het zal ook niet de laatste zijn.

Vanaf 2016 zijn we al in discussie over hoe we het Nederlands hoger onderwijs bewust kunnen maken van de meerwaarde van goed research data management (RDM) als voorwaarde voor het openbaar delen van onderzoeksdata (waar van toepassing, want FAIR). Nu, in 2018, is die discussie veranderd en dat was in mijn ogen duidelijk te merken aan de presentaties en de aanwezigen. In een korte twee jaar zijn de meesten overtuigd dat research data management een blijvend onderwerp op de hoger onderwijs agenda is. De vraag is nu niet meer of men het belangrijk vindt, maar de vraag is hoe gaan we het doen. Tijdens deze 8 februari bijeenkomst waren er dan ook verschillende sprekers die voorbeelden gaven uit hun eigen praktijk over hoe zij RDM binnen hun organisatie aanpakken.

Ook vond ik het als lid van het LCRDM, en data steward van de TU Delft, interessant te zien dat de normale harde kern van RDM binnen Nederland zich langzaam maar zeker uitbreidt, specifiek dat ook de hogescholen nu aanwezig zijn. Nu moet ik zeggen dat ik het zelf wel makkelijk heb, want binnen de TUD zijn de directeur van de TU Delft bibliotheek (Wilma van Wezenbeek) en de oud-rector (Karel Luyben) sterk voorstander van Open Science. Beiden waren ook aanwezig als keynote sprekers. Dus in gesprekken kon ik handig refereren naar “zoals Wilma/Karel zei…”.

In die gesprekken met de aanwezigen merkte ik de meesten op zoek waren naar handvaten voor hun, vaak nieuwe, positie/taak in te kleden. Meer dan 1 persoon was op zoek naar de beste manier om een data management plan (DMP) te schrijven en met anderen was ik in discussie wat beste manier is onderzoekers te overtuigen van de meerwaarde van het archiveren van onderzoeksdata. Het zou zeker mooi als alle gearchiveerde onderzoeksdata machine-readable zou zijn.

Toch mis ik altijd nog iets op deze bijeenkomsten, en dat zijn de onderzoekers. Uit een “show of hands” blijkt altijd dat de grootste groep aanwezigen de ondersteuners zijn. Ik ben zelf geïnteresseerd in onderzoeksprojecten met een sterke RDM component, mogelijk die ook hun onderzoeksdata aan het einde van de rit gearchiveerd hebben. Maar misschien is het nu aan ons is om, in onze rol van ondersteuners, de onderzoekers in staat te stellen met dergelijke voorbeelden te komen.

 

Misschien dat het nog een tijdje zal duren voordat we een bijeenkomst kunnen organiseren rondom voorbeelden van (complexe) onderzoeksprojecten die geleid hebben tot gearchiveerde data of onderzoeksprojecten die uitsluitend gebruikt hebben gemaakt van gearchiveerde data. Of misschien dat het nu sneller gaat dan verwacht. Het lijkt mij onvermijdelijk dat er voorbeelden gaan komen. En als er noemenswaardige voortgang wordt geboekt, dan hoop ik dat dat gepresenteerd zal worden op de volgende LCRDM bijeenkomst.

Comments

There are no comments for this post.

 Blog Tools