nov 11
Alle RNDL dataprijswinnaars 2016 scoren op gebruik van FAIR data

Woensdag 9 november vond tijdens een feestelijke bijeenkomst bij NWO de uitreiking plaats van de RDNL dataprijzen 2016.

Na een aantal inleidende presentaties van de drie RDNL partners (DANS, 4TUResearch Data en SURFsara/LCRDM) vond - om de spanning er in te houden -een drietal werksessies plaats over (onderzoeks)data. De twee RDM presentaties waren van Mijke Jetten (Radboud Universiteit) en Rudy Scholte (AMC - ook lid van de LCRDM Werkgroep Onderzoeksondersteuning). De derde presentatie werd verzorgd door Ewoud Sanders, woordkenner, journalist van de NRC en historicus, over slim zoeken op internet.

Om alle genomineerden die dag in het zonnetje te zetten, waren ze uitgenodigd  een poster te maken. In de theepauze werden die door de ca. 50 belangstellenden met veel interesse bekeken.

Na de pauze reikte juryvoorzitter José van Dijck (tevens President KNAW) de prijzen uit. Er waren drie prijzen voor drie categoriën: Humaniora, Levenswetenschappen en medische wetenschappen en Technische wetenschappen. De sociale wetenschappen waren dit jaar niet vertegenwoordigd, maar de hoop werd uitgesproken dat die er in de volgende ronde (2018) wel bij zijn. Het onlangs opgerichte social science dataplatform ODISSEI draagt daar ongetwijfeld aan bij.

De prijswinnaars waren achtereenvolgens:

  • In de categorie Humaniora - het project BoschDoc;
  • In de categorie Medische en Levenswetenschappen - het project AHCODA-DB;
  • en in de categorie Technische Wetenschappen: Open ML.

Zie voor meer informatie over de RDNL dataprijs, de juryleden, de prijswinaars van 2016 en hun projecten: de RDNL website.

Opmerkelijk dit jaar was dat alle nominaties waren bekeken op de FAIR principes. Dat wil zeggen: of de data van het onderzoek voldeden aan de criteria: Findable, Accessible, Interoperable en Reusable. En dát deden ze allemaal.

Leuk weetje: De LCRDM Werkgroep Onderzoeksondersteuning (subwerkgroep FAIR data) zal de datasets van de prijswinnaars van dit jaar en van de vorige dataprijs meenemen in hun analyse en uitwerking van het begrip FAIR data. Wil je meer weten: Luiz Bonino, Jan Bot, Alastair Dunning en Margreet Bloemers werken hier aan

De onderzoeken van de RDNL genomineerden zijn eveneens interessant om te integreren in de activiteiten van de subwerkgroep Incentives van de LCRDM Werkgroep Bewustwording/Engagement (Henk van den Hooghen, Patrick Hoetink en Marc Broekhoven zijn degenen die hieraan werken). Het zijn mooie use-cases.

De presentatie over RDNL/SURFsara en het LCRDM uit het introductieblok vind je hier:

presentatie RDNL dataprijs 2016_LCRDM.pptxpresentatie RDNL dataprijs 2016_LCRDM.pptx

 

Om af te sluiten: De RDNL dataprijzen zijn een mooi initiatief om dataintensief onderzoek in het zonnetje te zetten.

Kon je er dit jaar niet bij zijn? In 2018 wordt de prijs opnieuw uitgereikt. Zorg dat je er bij bent!

PhotoA.nl_161109_49486_HR.jpg

 

Comments

There are no comments for this post.

 Blog Tools