​​​​​​​​​​​​​ mailing.png

Op deze pagina vindt u de gegevens bij de RDM-discussielijst en een aantal tips en adviezen bij het gebruik ervan. 


Lees ook de netiquette bij deze lijst.​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​  
To ​English version​   


Discussielijst? 

Op de IDCC conferentie 2018 ontstond het idee voor een Nederlandse RDM discussielijst, vergelijkbaar met de JISC RDM Discussion List in de UK. Deze lijst is nu beschikbaar en wordt gehost door het LCRDM in samenwerking met Ecompass. De initiatiefnemers zijn Mijke Jetten (Radboud), Ellen Leenarts (DANS), Marta Teperek (Delft) en Boudewijn van den Berg (LCRDM). Doel van de lijst is het contact tussen RDM specialisten te verbeteren. Heb je vragen, organiseer je een interessant symposium, heb je een vacature, wil je iets bespreken met collega's: gebruik deze lijst. Iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met RDM is welkom om deze lijst te gebruiken.​


Aanmelden

Om deel te kunnen nemen aan de ​RDM-discusselijst dient u ingeschreven te staan als 'abonnee'. Er zijn geen kosten aan verbonden. ​

Bedenk met welk e-mailadres u zich wilt abonneren. U hoeft niet uw eigen naam te gebruiken bij inschrijving, u kunt een alias gebruiken als u dat wilt. Wat het effect daarvan is op de informatiewaarde van uw berichten laten wij aan u over. 


To : listserv@list.ecompass.nl 

Subject : [leeg laten]

----- Body / Message Text ---------- 

subscribe RDM [uw voor- en achternaam]


​Uw naam uiteraard zonder de vierkante haken.


Wilt u uw naam aanpassen, dan stuurt u een nieuwe mail zoals hierboven maar dan met uw gewijzigde naam.


Berichten versturen

U stuurt, als abonnee, een bericht naar de lijst door de e-mail te sturen naar rdm@list.ecompass.nl.


De RDM-discussielijst is géén website maar een mail-distributie​​programma. Alle mail verzonden aan 'de lijst' wordt doorgestuurd aan alle abonnees. 


Let wel, het archief is vooralsnog openbaar en te vinden in de lijst op ​Ecompass.nl​.


De discussielijst is niet gemodereerd. Berichten verzonden aan de lijst worden, na bevestiging door de schrijver, direct op de lijst geplaatst zonder tussenkomst van een moderator.


Let al met al goed​​ op wat u verstuurt! Voorkom dat u per ongeluk prive berichten aan de hele lijst verstuurd en voorkom svp 'Out-of-Office'-berichten.


De lijstbeheerders zijn Boudewijn van den Berg (boudewijn.vandenberg@surfsara.nl​) en Ingeborg Verheul (ingeborg.verheul@surfsara.nl ).​​


Afmelden​

​To : listserv@list.ecompass.nl 

Subject : [leeg laten]

----- Body / Message Text ---------- 

unsubscribe RDM


Pauzeren / hervatten​​​

set RDM nomail


set RDM mail​​


Digest

Overschakelen naar de maandag digest-versie (alle RDM-berichten van de voorgaande week in ee​n enkele mail):​​​


set RDM digest​

​​

set RDM nodigest


Berichten en vacatures plaatsen voor derden​

De lijstbeheerders krijgen regelmatig verzoeken van derden (i.e. personen die geen lid zijn van de discussielijst) om names hen berichten te plaatsen, zoals vacatures. Die verzoeken worden niet in behandeling genomen. Twee van de belangrijkste redenen zijn: 1) de juridische consequenties (de lijstbeheerders dragen dan, misschien, mede verantwoordelijkheid voor het bericht), 2) de hoeveelheid werk (de lijstbeheerders krijgen ongetwijfeld antwoorden toegezonden die zij dan moeten doorgeleiden).


Derden die graag berichten op de lijst geplaatst willen zien kunnen als volgt handelen:


U benadert met uw verzoek iemand die u kent en wél lid is van de lijst,


of u schrijft zich in als lid van de lijst. Dat is kosteloos en binnen enkele minuten geregeld. Vervolgens verzendt u uw bericht of vacature en schrijft u zich weer uit als lid. Dat is kosteloos en binnen enkele minuten geregeld. 


Berichtenarchief

U stuurt, als abonnee, een bericht naar de lijst door de e-mail te sturen naar rdm@list.ecompass.nl.​


Eens gestuurd, altijd gestuurd. RDM is een mailing list - berichten die u aan RDM stuurt worden per email doorgestuurd aan alle abonnees die vervolgens daarmee kunnen doen wat ze willen.


Berichten kunnen achteraf niet meer worden 'teruggetrokken' en kunnen in principe tot in lengte van jaren overal onverwacht opduiken: op andermans websites, de indexen van Internet zoekmachines, op blogs, RSS feeds, enz.


Uw bericht wordt tevens in het archief van de discussielijst opgeslagen. Dit online archief is door iedereen te raadplegen teneinde een eerdere discussie nog eens te kunnen nalezen. Berichten die eenmaal in het archief zijn opgeslagen worden níet verwijderd en níet  gewijzigd.


Lees vooral ook de netiquette bij deze lijst.


Attachments en disclaimer

Het meesturen van attachments in uw bericht is toegestaan. Sommige mailprogramma's kunnen ze niet echter niet decoderen. Daarnaast vormen grote attachments een aanzienlijke belasting van het netwerkverkeer. Vooral deelnemers met een kleine mailbox zijn hiervan snel de dupe. Attachments dragen een risico van virussen met zich mee. Wij gaan er vanuit dat gebruikers zelf de nodige veiligheidsmaatregelen hebben genomen. De lijstbeheerders zijn niet aansprakelijk voor enige schade die ontstaat door gebruik van de RDM-discussielijst.


Opmaak

Verstuur uw berichten bij voorkeur alleen in ASCII, niet in HTML- of MIME-opmaak. Anders ontvangen sommige deelnemers moeilijk leesbare mailberichten. Dit komt met name bij het programma Outlook voor. Bij organisaties met een centrale mailserver kan het voorkomen dat u niet zelf de HTML-opmaak kunt afzetten - neem in zo'n geval contact op met uw systeembeheerder.


Reply

Als u slechts naar een of twee deelnemers toe wilt reageren, gebruik dan níet de standaard reply-functie van uw mailprogramma! Immers, dan gaat uw reactie naar alle deelnemers. Gebruik in plaats daarvan 'forward' en vul de naam van de geadresseerde(n) zelf in.


Lengte

Maak uw bericht niet te lang. Hoe langer het bericht, hoe groter de kans dat een lezer voortijdig afhaakt. Wees vooral ook zuinig met het citeren van andermans berichten.


Verwijzingen

Als uw verwijst naar een website, controleer eerst de URL voordat u uw bericht verstuurt. Zet ook steeds http:// voor elk adres. Dan hoeven anderen daar alleen nog maar op te klikken om de door u aangeprezen site te bekijken.


Signatuur

Zet onder elk bericht duidelijk uw eigen naam - het kan zijn dat het door u gebruikte mailadres niet ondubbelzinnig duidelijk maakt wie u bent.


Aankondigingen

Het promoten van een conferentie, seminar, nieuwe producten e.d. is toegestaan mits het met het onderwerp van RDM te maken heeft - en met mate.


Vacatures plaatsen​

U kunt de lijst gebruiken om vacatures onder de aandacht te brengen van een breed publiek. U stuurt de vacature tekst in de body van uw mail naar de listserv ter verspreiding en vergewist u ervan dat respondenten weten hoe en op welke wijze zij moeten reageren. Merk op dat uw bijdrage in het archief wordt bewaard en dat daar niets uit verwijderd wordt. Zorg derhalve voor een duidelijke sluitingstermijn van de vacature.


Out of office

Ga u met vakantie? Probeer ervoor te zorgen dat automatische 'out of office'-berichten niet op RDM-berichten reageren. Helaas is niet elk mailprogramma in staat dit onderscheid te maken. Een goede manier om te voorkomen dat 'out of office'-berichten naar andere RDM-deelnemers worden verstuurd, is RDM tijdelijk op te zeggen (te pauzeren) als u met vakantie gaat.


[ Met dank aan nedbib.reuser.biz ]


  
  
Description
  
  
  
  
NetwerkdagNetwerkdag
NetwerkdagIn page navigation
HandreikingenHandreikingen
HandreikingenIn page navigation
In de praktijkRDM in de praktijk
In de praktijkIn page navigation
Pool van experts          Pool van experts
Pool van expertsIn page navigation
TaakgroepenTaakgroepen
TaakgroepenIn page navigation
LCRDMLCRDM
LCRDMIn page navigation
BlogBlog
BlogIn page navigation
LCRDM Conferentie 2018LCRDM Conferentie 2018
LCRDM Conferentie 2018In page navigation